Dagens Djur-I-landsproblem del. 25
Detta tvivlade jag på - självklart, och skulle sätta dit han genom att wikipedia humla.
Det stod inget om de va så eller inte men fick syn på ett annat intressant i-landsproblem som jag aldrig kunnat komma på!
Snylthumlorna
Ni förstår säkert själva. Någonstans i insektsvärlden finns det ett gäng humlor som bara snyltar på andra!
Måste citera några rader från Wiki så ni förstår bättre.
*Snylthumlor (även kallade gökhumlor) lever som boparasiter i humlebon - Bara hänger runt o crashar hos andra...
*Snylthumlorna saknar arbetare, och drottningen tar över värdboet genom att (vanligtvis) döda den gamla drottningen. - Inga jobb har dom...och monarken dödar andra för att ta över hela skiten
*Värdhumlornas arbetare kontrolleras antingen genom feromoner eller fysiskt våld. - Nu pratar vi hårt fysiskt våld! Avhuggna taggar, avryckning av vingar (sakta) och andra otrevligheter
Tänk dig va jobbigt o som kräken surrandes runt hemma hos sig själv!?
Sen ska vi inte glömma
Grisar kan inte vrida huvudet uppåt
- Jobbigt som fan, inte lätt o byta glödlampan då...
Giraffens föl föds på en höjd av 5 meter.
- Inte så många snorungar som skulle överleva om de va så för oss också...
/Luke "snyltmänniska" von Duke
En långlivad myt om humlor är att de enligt fysiska lagar inte borde kunna flyga, och att det är en gåta att de flyger ändå. Denna myt blev populär på 1930-talet när en aerodynamiker beräknade att humlan inte kan skapa tillräckligt med lyftkraft på grund av sina relativt små vingar, låga flyghastighet och tyngd. Men det är dock inget bevis på att de inte kan flyga. Det är ett bevis på att humlor inte kan glidflyga. I verkligheten karakteriseras humlans flykt av en oscillerande vinge, som mer påminner om ett helikopterblad, än en flygplansvinge. Dessutom använder humlan liksom många andra insekter upplagrad energi vid generering av rörelse-energi som sedan släpps lös momentant. Energilagringen inför varje vingslag sker med hjälp av ett elastiskt ämne, kallat resilin, som är det mest elastiska ämne vetenskapen känner, mycket mer elastiskt än någon konstprodukt. Humlans flygförmåga, liksom för många andra insekter, bygger på resilinets energilagrande förmåga i kombination med en klickmekanism i form av små hakar. Dessa fungerar som spärr för att inte släppa iväg energin innan en viss anspänning uppnåtts. Detta plötsliga utlösande av spänningen gör att vingen rör sig med en tvär, plötslig rörelse med hög effektivitet. Det kan jämföras med människans användning av pilbåge för att lagra energi och släppa iväg den med stor effektivitet. Klickmekanismen gäller för både upp- och nedslag av vingen.
Kolla wikipedia igen!
JA NICKOLAI! Tydligen har jag ju läst allt detta innan inlägget men står de nånstans att humlorna använder placebo för att kunna flyga?! NEJ!
Ingen fara! :)
Du ska alltid dubbel kolla med mig innan du litar på Rasta ;)